De vernieuwde Europese Richtlijn Pakketreizen

Op 1 juli 2018 treedt de vernieuwde Richtlijn Pakketreizen in werking. Met het vernieuwen van deze richtlijn gaan er dingen veranderen. Dit geldt voornamelijk voor een aantal branches die bij de oude richtlijn nog buiten schot bleven. Op deze website vindt u veel informatie over de Richtlijn Pakketreizen en diens impact. Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws!

Whitepaper

25 mei 2018

Waarom en wanneer?

De afgelopen twintig jaar is de toeristische sector, mede door de digitalisering, enorm veranderd. Dit heeft een grote invloed op organisatoren, de aangeboden diensten en het consumentengedrag. In Europa staan de belangen van de consument altijd hoog in het vaandel. In de toeristische sector worden deze belangen gewaarborgd in de Richtlijn Pakketreizen, ook wel de wet op de reisovereenkomst genoemd. De huidige Richtlijn Pakketreizen stamt echter al uit 1990. Het is dus niet vreemd dat deze verouderd is en daardoor niet meer aansluit bij de karakteristieken van de huidige toeristische sector. Op dit moment is de Richtlijn Pakketreizen op minder dan 50% van de door consumenten geboekte toeristische diensten van toepassing.

In 2009 besloot de Europese Commissie zodoende dat de wet op de reisovereenkomst aan vernieuwing toe was. Het doel van deze vernieuwing is het significant verhogen van de bescherming van de reiziger (zowel de consument als de zakelijke reiziger). Dit is gerealiseerd door het moderniseren van de wetgeving die de rechten en plichten van zowel de reiziger als de organisator regelt. Officieel gaat het hierbij om de Nederlandse vertaling van de Europese richtlijn 2015/2302, al is de wetgeving voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU) van toepassing.

Eigenlijk is de wet op de reisovereenkomst al sinds 1 januari 2016 van kracht. De EU heeft echter alle afzonderlijke lidstaten twee jaar de tijd gegeven om de nationale wetgeving hierop aan te passen. In Nederland is deze implementatiefase inmiddels met succes afgerond waardoor er vanaf 1 juli 2018 door alle toeristische ondernemingen in Nederland naar gehandeld dient te worden. Elke onderneming opereert dus voor pakketreizen verkocht na 1 juli 2018 als organisator, met alle verplichtingen die daar bij komen kijken.

Wat betekent de Richtlijn Pakketreizen voor u? Neem contact op via info@richtlijnpakketreizen.nl.

Neem contact op Terug naar blog
Download onze whitepaper voor meer informatie: Whitepaper